Bigos nawinie
Mój bigos na winie charakteryzuje się tym, że zrobiony jest z tego co mi się pod rękę nawinie. Wszelkie zamrożone pozostałości po pieczeniach, grilach, rosołach. Wina do niego nie dodaję, bo nie lubię winnego bigosu :)
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Mięsa pieczone, gotowane, grilowane, kiełbasa.
Liście laurowe
Angielskie ziele
Czosnek
Słodka suszona papryka
Pieprz zmielony
Suszone sliwki lub rodzynki sułtańskie
Garść suszonych grzybków
2 łyżki smalcu ( domowego!)
Kapustę kiszoną odcisnąć jeśli ma dużo soku. Zalać w garnku wodą w takiej ilości, aby cała kapusta była zakryta. Dodać trzy liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz pokruszone grzyby. Ugotować kapustę do miękkości. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę mięsa pieczone i grilowane. Mięso gotowane przesmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu ( najlepiej smalcu domowej roboty) do zrumienienia i dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę i równiez przsmażyć na smalcu, dodać do kapusty. Dodać 5-6 suszonych śliwek lub pół garści rodzynek. Całość gotować jescze ok. 20 - 30 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, popieprzyć i doprawić papryką do smaku. Na końcu dodać zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Jeszcze raz zagotować.
Smacznego
W pierwszej chwili myslalam,ze zrobilas blad,ze ma byc "bigos na winie" :-) no ale poczytalam dalej i juz wszystko jasne :-) Brzmi smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńJej Ewuś to moje ulubione zestawienie tylko nie próbowałam rodzynek , a reszta identycznie, pyszny! Pierwszy raz jadłam taki bigosik w schronisku na Ornaku, niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś na świętą noc.
Izo, jest równie smaczny jak brzmi :) Namawiam na wypróbowanie, choć u Ciebie pewnie problem z kiszoną kapustą jest.
OdpowiedzUsuńEmko, rodzynki dałam kiedyś w ramach eksperymentu, bo nie miałam suszonych śliwek. Teraz stosuję zamiennie :)
brzmi apetycznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam bigos
OdpowiedzUsuń